AANVULLENDE BELANGRIJKE INFORMATIE -TEKORTEN EN ONBALANSEN VAN VOEDINGSSTOFFEN
Tegenwoordig weten we dat veel gezondheidsproblemen ontstaan als gevolg van ofwel een tekort aan specifieke microvoedingstoffen ofwel een onbalans in de inname van voedingsstoffen (verkeerde verhoudingen van voedingsstoffen in onze voeding). Dit ontstaat waarschijnlijk doordat het menselijk lichaam geen microvoedingsstoffen (vitaminen, mineralen, spoorelementen en sommige aminozuren) kan aanmaken en we deze dus uitsluitend via onze voeding kunnen verkrijgen. Bovendien zijn we niet in staat om tekorten aan microvoedingsstoffen te herkennen, omdat zoiets als “trek” in vitaminen niet bestaat. Als deze subklinische tekorten (tekorten die geen acute ziekteverschijnselen veroorzaken) jarenlang blijven bestaan, kunnen ze leiden tot storingen in veel organen en tot ontwikkeling van chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, botproblemen, een verlaagde weerstand en mentale aandoeningen.
Naast verschillende andere microvoedingsstoffen speelt vitamine C een bijzonder belangrijke rol in onze gezondheid. Het overgrote merendeel van alle zoogdieren is in staat om zelf vitamine C aan te maken. Omdat de mens deze bekwaamheid echter miljoenen jaren geleden al verloor, zijn wij afhankelijk van voedsel om deze essentiële voedingsstof te verkrijgen. In de tijd dat de mens moest jagen en verzamelen om voedsel te verkrijgen, nam hij zo’n twee tot vier gram vitamine C per dag tot zich. Tegenwoordig is dat niet het geval. De huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (RDA volgens EU-aanbevelingen) van vitamine C staat op 60 mg per dag voor volwassenen. De Amerikaanse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75 mg voor volwassen vrouwen en 90 mg voor volwassen mannen. Tegenwoordig is scheurbuik (het klassieke ziektebeeld als gevolg van een tekort aan vitamine C, herkenbaar aan ernstige bloedingen en weefselafbraak door de aanmaak van te weinig collageen) zeldzaam
Toch krijgen veel mensen te weinig van deze essentiële voedingsstof binnen. Ze lijden ongemerkt aan een subklinisch tekort aan vitamine C dat zich op den duur uit in de vorm van chronische gezondheidsproblemen zoals hartziekten, huidproblemen en vatbaarheid voor kanker. De behoefte aan vitamine C ligt hoger bij zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, bij rokers en bij blootstelling aan vervuiling. Een verlaagd vitamine C-gehalte in het bloed is vastgesteld tijdens ziekten, in stresssituaties en bij oudere mensen.
Er zijn vele andere voorbeelden van op grote schaal voorkomende subklinische tekorten aan voedingsstoffen, zoals een tekort aan Foliumzuur bij zwangere vrouwen, wat de kans op geboorteafwijkingen zoals een “open ruggetje” vergroot.
Een belangrijk voorbeeld van een onevenwichtige voeding is de incorrecte verhouding van de essentiële omega-3 en omega-6 vetzuren in het huidige voedingspatroon. Deze tekorten en onbalansen van voedingsstoffen dragen bij aan de slechte gezondheidstoestand die tegenwoordig zo gewoon is in de wereld. Gelukkig kunnen deze tekorten en onbalansen worden hersteld. Voldoende kennis van ons lichaam en de werking van hormonen, en het aanbod van goede voeding verrijkt met microvoedingsstoffen zijn van cruciaal belang voor onze gezondheid.
Ongeacht onze leeftijd hebben wij allemaal een natuurlijk verlangen om ons goed te voelen en gezond oud te worden. En dat is ook mogelijk. Het is nooit te vroeg of te laat om te beginnen met het maken van keuzes op het gebied van onze leefstijl en voeding, die de grondslag zullen leggen voor een gezond en evenwichtig leven. Om werkelijk compleet te zijn, als vrouw/man en als mens, is meer nodig dan alleen een goede lichamelijke conditie en goede eetgewoonten. We moeten namelijk ook zorgen voor de subtielere aspecten van ons wezen, zoals intuïtie, creativiteit en onze band met de natuur.
In English:
SUPPLEMENTARY IMPORTANT INFORMATION –
SUCCESSFUL AND NON-BALANCES OF FOODSTUFFS
Today we know that many health problems arise as a result of either a shortage of specific micro-nutrients or an imbalance in the intake of nutrients (wrong ratios of nutrients in our food). This probably arises because the human body is unable to produce micronutrients (vitamins, minerals, trace elements and some amino acids) and we can only obtain them through our diet. Moreover, we are unable to recognize shortages of micronutrients, because there is no such thing as “appetite” in vitamins. If these subclinical deficits (shortages that do not cause acute symptoms) persist for years, they can lead to disruptions in many organs and to the development of chronic conditions such as cardiovascular disease, diabetes, bone problems, reduced resistance and mental disorders.
In addition to various other micronutrients, vitamin C plays a particularly important role in our health. The vast majority of all mammals are able to make vitamin C themselves. Because humans lost this ability millions of years ago, we depend on food to obtain this essential nutrient. In the days when man had to hunt and gather to obtain food, he consumed about two to four grams of vitamin C per day. Nowadays that is not the case. The current recommended daily allowance (RDA according to EU recommendations) of vitamin C is 60 mg per day for adults. The US recommended daily allowance is 75 mg for adult women and 90 mg for adult men. Nowadays, scurvy (the classic clinical picture due to a vitamin C deficiency, recognizable by serious bleeding and tissue breakdown due to the production of too little collagen) is rare
Yet many people get too little of this essential nutrient. They unknowingly suffer from a subclinical vitamin C deficiency that eventually develops in the form of chronic health problems such as heart disease, skin problems and susceptibility to cancer. The need for vitamin C is higher in pregnant women and women who are breastfeeding, in smokers and when exposed to pollution. A reduced vitamin C level in the blood has been established during diseases, in stress situations and in older people.
There are many other examples of large-scale subclinical nutrient deficiencies such as Folic Acid deficiency in pregnant women, which increases the risk of birth defects such as an “open back”.
An important example of an unbalanced diet is the incorrect ratio of the essential omega-3 and omega-6 fatty acids in the current diet.
These shortages and imbalances of nutrients contribute to the poor state of health that is so common in the world today. Fortunately, these shortages and imbalances can be restored. Adequate knowledge of our body and the functioning of hormones, and the supply of good nutrition enriched with micronutrients are of crucial importance for our health.
Regardless of our age, we all have a natural desire to feel good and grow old healthy. And that is also possible. It is never too early or too late to start making choices in the area of our lifestyle and nutrition, which will lay the foundation for a healthy and balanced life. To be truly complete, as a woman / man and as a person, more is needed than just a good physical condition and good eating habits. We also have to take care of the subtler aspects of our being, such as intuition, creativity and our bond with nature.