VITAMINEN MINERALEN MET ANTI-OXIDANTEN
VITAMINE B (Anti-oxidant)
Omzetting van koolhydraten naar glucose
Zenuwstelsel
Immuunsysteem
Voedingsmiddelen:
Vette vis (zalm, makreel, sardines, haring, tonijn), Vlees, kip, lever
Melk, eieren, Volkorenbrood, granen, haver, gist, mout, rogge
Groene bladgroenten, bonen
VITAMINE C (anti-oxidant)
Activator/regulator celstofwisseling
Immuunsysteem, Helen van wonden
Ontgifting, Voorkomen cel- en weefseldegeneratie
Bouwstof voor collageen (eiwit onderdeel van bindweefsel)
Voedingsmiddelen:
Vers fruit en groenten, Orgaanvlees
VITAMINE D (geen anti-oxidant)
Cholesterol in de huid wordt onder invloed van zonlicht omgezet in vit. D
Samen met calcium belangrijk voor sterke botten en een sterk gebit
Bevordert de opname van calcium door het lichaam
Bevordert de weerstand
Functioneren van de spieren
Voedingsmiddelen:
Eieren, vlees, gevogelte, vetten en olieën
VITAMINE E (anti-oxidant)
Anti-oxidant van o.a. meervoudig onverzadigde vetzuren
Remming van het celverouderingsproces
Bescherming cholesterol, Vit. A, B en C tegen oxidatie
Bescherming conditie wanden lichaamscellen, bevordering vruchtbaarheid
Voorziening rode bloedcellen van meer zuurstof, verbetering neurologische functie
Tegengaan van de vorming van bloedstolsels
Voedingsmiddelen:
plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie, palm- en raapolie), eierdooiers, graanproducten en melk. Daarnaast zijn ook noten, zaden, groenten en fruit rijk aan vitamine E.
MINERALEN MET ANTI-OXIDANTWERKING
ZINK
Onderdeel productie anti-oxydantenzymen (SOD)
Onderdeel 160 andere enzymen
Tegengaan veroudering lichaam
Preventieve werking degeneratieve aandoeningen
Voedingsmiddelen:
Oesters, vlees, lever, volkorenbrood, tarwekiemen, pompoenzaad, zonnebloemzaad, linzen, amandelen, eieren, melk
SELENIUM
Onderdeel anti-oxidantenzym, glutathion peroxidase
Bescherming celcomponenten en –membranen
Ontgifting
Bijdrage effectiviteit reparatie-enzymen
Anti-oxidant van o.a. meervoudig onverzadigde vetzuren
Bescherming cellen ogen
Voedingsmiddelen:
Vis, melkprodukten, volle granen, uien, champignons, gist.
KOPER
Synthese diverse enzymen
Vergemakkelijken ijzerabsorptie
Productie van bio-energie
Aanmaak/onderhoud botten
Productie RNA en samen met vitamine C betrokken bij
Productie van bindweefseleiwitten, elastine en collageen
Voedingsmiddelen:
Oesters, krab, kreeft, noten, peulvruchten, groenten en vlees
IJZER
Vervaardiging enzymen, w.o. catalase (anti-oxidant)
Productie van bio-energie
Groeibevorderende werking
Immuniteit
Aanmaak van maagzuur
Zuurstoftransport bloed in rode bloedcellen
Voedingsmiddelen:
Vlees, m.n. orgaanvlees, eigeel, granen, brood, peulvruchten, spinazie, artisjok, courgette, spruitjes, paddestoelen, bessen, peterselie
CHROOM
Voorkomen oxidatie cholesterol
Voedingsmiddelen: Vlees, granen, noten, kaas, peulvruchten en biergist
CAROTENOIDEN MET ANTI-OXIDANTWERKING
(kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt)
BETACAROTEEN = provitamine A
Voorkomen van vetzuuroxidatie
Voedingsmiddelen:
Wortels, broccoli
LYCOPEEN
Voorkomen van vetzuuroxidatie
Bestrijden overmatige zuurstofconcentratie
Hoge concentraties in testikels, bijnieren, prostaat
Voedingsmiddelen:
Watermeloen, tomaten
LUTEiNE
Voorkomen van vetzuuroxidatie
Bescherming tegen oxidatieve aantasting invallen van zonlicht op ooglens – staar
Voedingsmiddelen:
Spinazie, broccoli, kiwi’s, druiven
BIOFLAVONOÏDEN MET ANTI-OXIDANTWERKING (vit. P)
In natuur aanwezig in combinatie met vit. C en beschermen vit. C
RUTINE
Verbetering bloedstroom door haarvaten
Voorkoming bloedingen t.g.v. verzwakte bloedvatwanden
Voedingsmiddelen: Boekweit, citrusvruchten en bessen
QEURCETINE
Vormt onderdeel van vitamine C-complex
Voedingsmiddelen: uien, boerenkool, thee
SILYMARINE (Mariadistel)
Goed voor lever, Super antioxydantwerking
GINKGO BILOBA
Gunstig effect op bloedsomloop in hersenweefsel (concentratie, leervermogen)
PROANTHOCYANIDINEN
Antioxydantwerking op collageenstructuren, celmembranen en bloedvatwanden
Voedingsmiddelen: Druivenpitten, schors van pijnboom
AMINOZUREN MET ANTI-OXIDANTWERKING
L-TRYPTOFAAN
Voorloper van o.a. serotonine.
Serotonine is grondstof voor vorming hormoon melatonine (ook antioxydant)
L-GLUTATHION
Krachtigste nutritionele anti-oxidant en schakelt giftige stoffen uit
TAURINE
Voorkoming oxidatie van cholesterol
Bescherming celmembranen tegen reactieve zuurstofvormen
BIJZONDERE BIOACTIEVE VOEDINGSSTOFFEN MET ANTI-OXIDANTWERKING
CO-ENZYM Q10
Goed verloop biochemische processen productie bio-energie
Invloed op allerlei lichaamsprocessen
Versterkt werking Vitamine E (herstelt geoxideerde vitamine E)
Voedingsmiddelen:
Granen, noten, zaden, eieren, zuivelproducten, groenten (vooral spinazie), makreel, sardines.
PANAX GINSENG
Vitaliteit, welbevinden.
GROENETHEE-EXTRACT
Bevat polyfenolen, goede conditie bloedvaten, lever en antioxidant.
RESVERATROL
Anti-oxidant en preventief tegen hart- en vaatziekten
Voedingsmiddelen:
Wijn en rode druiven
ORAC-TEST:
Minimaal 3.000 – 5.000 ORAC-eenheden uit minstens 5 porties groenten en fruit per dag
voor een optimale antioxidantbescherming.
Gedroogde pruimen 5.770 ORAC-eenheden, blauwe bosbes 2.400 ORAC-eenheden