Wat is Burnout? een werkgelateerd syndroom!
Volgens de praktijkexperten is het aanwijzen van een oorzaak bij burnout een genuanceerd verhaal, waarbij er sprake is van een complex samenspel tussen – in de meeste gevallen – de kern van het verhaal, namelijk de arbeidssituatie en bijkomende factoren, met name de privé-omgeving en de persoonlijke kwetsbaarheden van het individu. Er is sprake van disbalans tussen hoge (werk)eisen en onvoldoende hulpbronnen.
Kernelementen: extreme vermoeidheid, controleverlies over emotionele en cognitieve processen en mentaal afstand nemen van het werk
Secundaire symptomen: depressieve stemming, gedragsmatige en psychosomatische spanningsklachten.
Wat is burnout FYSIEK gezien? BIJNIERUITPUTTING!
Wat is de taak van de bijnieren:
Het lichaam helpen omgaan met STRESS en om te overleven, oftewel het verzorgen van de mogelijkheid om te vechten (Fight), te vluchten(Flight) of te bevriezen (Freeze). Veerkracht, energie, doorzettingsvermogen en je leven zelf hangen allemaal af van het goed functioneren van je bijnieren en andere hormoonklieren.
De bijnieren reageren hetzelfde op alle soorten stress (inspanning, temperatuur-schommelingen, infecties, bloedingen etc.). Op het moment dat het lichaam/de bijnieren niet meer in staat zijn om de juiste aanpassingen aan deze stressvormen te maken, begint de bijnieruitputting. Van burnout – bijnieruitputting is dus sprake wanneer de hoeveelheid stress het eigen vermogen van het lichaam (zeer persoonlijk, varieert in tijd/gebeurtenissen), bemiddeld door de bijnieren om te compenseren voor en te genezen van die stress, overstijgt.
De oorzaak van bijnieruitputting is te lage cortisolwaarden (een bijnierhormoon) of inadequate hoeveelheden wanneer er meer nodig is. Hormonen zijn boodschapperstoffen die in bepaalde klieren worden aangemaakt en via het bloed invloed uitoefenen op andere organen/weefsels.
Anatomie/fysiologie bijnieren:
De bijnieren liggen op de nieren bij de wervelkolom. Ze zijn zo groot als een walnoot en zo licht als een druif.
De bijnieren zijn hormoonklieren en hebben niets te maken met een “bij” fucnctie van de nieren. Ze worden ook wel “stress”klieren genoemd. De bijnieren bestaan uit meerdere compartimenten, waaronder bijnierschors en -merg. In de onderstaande tabel kunt u aflezen welke hormonen waar worden aangemaakt en welke functie deze in het lichaam verzorgen.
De HPA-as – Hypothalamus – Hypofyse – Bijnieras
(H = Hypothalamus, P = Pituitary (Engels voor hypofyse) en adrenals = Engels voor bijnieren
De HPA-as is één van de meest belangrijke elementen van het hele lichaamsproces, dat homeostase genoemd wordt. Het zorgt voor een constant interne biochemische en fysiologische balans.
CORTISOL wordt door hersenen gereguleerd via een negatief feedback systeem.
Reageert als een thermostaat in een huis, Thermostaat registreert warmte in de kamer en vergelijkt die met de gewenste temperatuur waarop hij ingesteld is.
Hypothalamus is thermostaat (regie)
Hypofyse is ontstekingsknop (uitvoerder)
Verwarming is bijnieren – warmte-opbrengst Cortisol en andere bijnierhormonen
Stress in welke vorm dan ook zorgt voor aanmaak van adrenaline en daarna is er weer cortisol nodig om het lichaam weer in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen, vóór de betreffende stressfactor optrad. Ophoping van kleine stressfactoren of langdurige stress zorgt er uiteindelijk voor dat de rek uit de bijnieren is en uitputting optreedt. Vergelijk het met een elastiek dat meerdere keren is uitgerekt en uiteindelijk zo slap is geworden, dat het breekt.
BIJNIERHORMONEN en hun functies:
BRON | HORMONEN | FUNCTIE |
BIJNIERMERG | Adrenaline
Noradrenaline |
Reageert op vecht/vluchtsituaties , maakt lichaam klaar om te handelen
Controleert bloeddruk |
BIJNIERSCHORS – 3 zones
Produceren meer dan 50 (voor)hormonen |
Aldosteron | Regulering van natrium/kalium en vochtvolume (afscheiding zout door nieren)
Rol koolhydraatstofwisseling |
In de bijnierschors worden voornamelijk steroïden gevormd, dit zijn hormonen die bereid worden uit CHOLESTEROL dat opgeslagen ligt in de middelste lagen van de bijnierschors, maar heeft zelf geen hormonale werking. | Cortisol | Controle metabolisme vetten, eiwitten, koolhydraten i.v.m.
bloedsuikerregulatie, werkt ontstekingsremmend, modificatie immuunrespons, spanning van hart/bloedvaten, stimulatie CZS, normalisatie van stressreactie |
gemis van bijnierschors is niet verenigbaar met het leven | Progesteron, Oestrogeen, testosteron, androsteendion
DHEA |
Anti-oxidant, weefselherstel, sekshormoon, brengt cortisol in balans, anti-aging functie |
- OORZAAK bijnieruitputting:
- CHRONISCHE STRESS (onbewust/bewust)
- Van fysieke aard: zoals ONGEZONDE VOEDING, intensieve lichamelijke inspanning, medicijnen, roken/drugs
- Van Psychisch/Emotionele aard: Ruzie met …, ongelukkige relatie, werkdruk, negatieve houdingen/overtuigingen, werkloosheid, angsten, boosheid, schuldgevoelens, gebrek aan slaap
- Van Infectueuze aard: Acute en chronische infecties (ontstoken kies of erger), griepaanval en alle andere ontstekingen in lichaam Zeker 80% van ziektes wordt veroorzaakt door ontstekingen ten gevolge van ZIEKMAKENDE BACTERIËN, VIRUSSEN en SCHIMMELS.
- Omgevingsfactoren: Giftige stoffen in het milieu: lucht- en watervervuiling.
- SYMPTOMEN bijnieruitputting:
- ’s-Morgens moeilijk uit bed kunnen komen
- Voortdurende vermoeidheid en niet uitgerust zijn na het slapen
- Onweerstaanbare trek in zout of zoute voedingsmiddelen
- Alles is een zware opgave, ook de leuke dingen 10x zoveel energie nodig
- Verminderd libido, minder plezier en geluk in het leven
- Opwinden over zaken waar je je eerder nooit over opwond
- Gewelddadig gedrag op de weg, verminderde tolerantie
- Voortdurende bezorgdheid, schreeuwen tegen je kinderen
- Dwangmatig eten, roken of drugsgebruik
- Langere tijd nodig om te herstellen van ziekte, letsel of trauma
- Licht in je hoofd wanneer je snel opstaat
- Depressief – alles is zinloos
- Toename van PMS
- Steeds maar koffie, cola of snacks nodig om niet in te storten
- Minder focus, wazige gedachten, besluiteloosheid
- Minder goed geheugen, verminderde productiviteit
- Gezamenlijke symptomen verwijzen naar een zekere mate van bijnieruitputting
OPLOSSING bijnieruitputting
- GEZONDE VOEDING:
Wat gezonde voeding is kunt u lezen onder de tab Voeding op mijn website. Ons lichaam heeft dagelijks voldoende natuurlijke vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren nodig. Een mens kan hooguit een maand zonder voeding en dan stopt het lichaam met functioneren. Hormonen worden aangestuurd door vitaminen en mineralen. Zie voor een uitgebreide uitleg in het boek Vitaminen & Mineralen , Spiegels van de Ziel, geschreven door André Schaap en Truus Hartsink. Er zijn totaal 4 boeken, waarin totaal 160 vitaminen, mineralen, vetzuren, sporenelementen en hun werking in hun lichaam zijn beschreven. Als voorbeeld treft u onderstaand een onderdeel aan over de werking van Vit. C op diverse hormoonklieren. Het ene vitamine of mineraal remt de aanmaak van bepaalde stoffen en de andere zorgt juist voor een stimulans. Het zijn de yin/yang effecten van de vitaminen en mineralen in ons lichaam die voor balans zorgen. Zie ook de beschrijving onder de tab Psyche op deze website.
De werking van vit. C in het lichaam
Hypofyse / Adrenocorticotrope Hormone
Vit. C. remt de aanmaak van ACTH in de hypofysevoorkwab. Hierdoor wordt in het bijniermerg de produktie van adrenaline verlaagd. De cortisol en noradrenaline produktie in de bijnierschors stijgt. Hierdoor ontspant het lichaam en worden ontstekingsreacties afgezwakt. Door de verlaagde produktie van adrenaline is het lichaam minder in staat fysieke prestaties te leveren.
Thymus / Thymosine
Onder invloed van vit. C. wordt in de thymus het hormoon thymosine aangemaakt, dit verhoogt de weerstand van het lichaam.
Bijnieren / Aldosteron
Onder invloed van vit. C. verlaagt de aanmaak van het hormoon angiotensine en wordt daardoor in de bijnierschors minder aldosteron geproduceerd. Dit heeft een ontspannend en verwijdend effect op de nierbuisjes en regelt de natrium- en waterhuishouding. Hoe minder aldosteron, des te minder natrium in het bloed terecht komt. Dit heeft een bloeddrukverlagend effect.
DHEA
Vit. C. stimuleert de aanmaak van dehydroëpiandrosterone dat aangemaakt wordt in de bijnierschors. Het heeft een anti-oxidatieve en beschermende werking voor het lichaam. Bepaalde vetten en hormonen die verouderend op het fysieke lichaam inwerken worden afgebroken.
Schildklierhormonen
Vit. C. verhoogt de produktie van Thyroïd Stimulating Hormone (TSH) in de hypofyse. Dit hormoon zorgt weer voor de aanmaak van de schildklierhormonen: Thyroxine, Trijoodthyronine en Tetrajoodthyronine, deze regelen de stofwisselings-activiteit en de warmteregulatie van het lichaam.
Epifyse / Serotonine
Onder invloed van vit. C. neemt de aanmaak van serotonine toe. Dit maakt dat er meer neurotransmitterstof beschikbaar is in het centrale zenuwstelsel en de darmfunctie geactiveerd wordt.
Melatonine
De aanmaak van melatonine wordt door vit. C. gestimuleerd. Dit is het hormoon dat de slaapcyclus regelt.
- OPSPOREN VAN MICRO-ORGANISMEN EN ELIMINEREN MET LICHAAMSEIGEN STOFFEN
- ONDERSTEUNING VAN DE BIJNIEREN EN ANDERE FYSIEKE ORGANEN MET TINCTUREN, BLOESEMREMEDIES EN ANDERE NATUURLIJKE ONDERSTEUNERS
- TRANSFORMEREN VAN EMOTIONELE/MENTALE BLOKKADES:
Te veel of te heftige stressoren laten imprints achter in het fysieke en/of emotionele/mentale lichaam. Door middel van energetische healings kunnen deze blokkades, die gedurende uw leven zijn opgebouwd, naar de oppervlakte worden gehaald, kort worden gevoeld en vervolgens oplossen.
Personen die gevoelig zijn om burnout te realiseren, hebben de eigenschap om geen grenzen te kunnen aangeven en vertonen vooral te perfectionistisch gedrag. De ontwikkeling van dit gedrag heeft vaak zijn oorsprong in de kinderjaren.
Klachten en ziektes overkomen u niet zomaar. Deze zijn een roep van de ziel om “iets” te veranderen in uw leven, leefstijl, -houding. Het is dan tijd om het roer om te gooien.
- ENERGIEROVERS/ENERGIE ROVENDE WERKZAAMHEDEN ELIMINEREN
- Ga op zoek naar de werkzaamheden die u als zinvol ervaart, zinloos werk put ons uit. Zoek naar bezigheden waar u echt plezier aan beleeft, zodat deze spirituele krachtbron (zingen, dansen, sporten, yoga, meditatie) weer bezielende energie kan verschaffen.