Vitamine B3 (= nicotinezuur = niacine = niacinamide) wordt weinig genoemd en daardoor wordt er ook weinig aandacht aan besteed. Sommige laboratoria willen de bepaling van dit middel niet eens doen omdat ze het onbelangrijk vinden. De reden is dat de reguliere artsen en specialisten hier ook niet bekend mee zijn en daarom deze bepalingen niet uitvoeren. Dit ten gunste van de farmaceutische industrie, die dan middelen geeft om de symptomen, die een gevolg zijn van een tekort aan vitamine B3, te onderdrukken.
Wat doet vitamine B3?
Vitamine B3 werkt samen met magnesium, zink, insuline, vitamine C, vitamine B6 en vitamine E bij de omzetting van omega-6-vetzuren in stoffen die een vaatverwijding en weerstandsverhoging veroorzaken. Zij remmen een teveel aan vrije radicalen die ons anders schade berokkenen en onder ander kanker kunnen veroorzaken. Vitamine B3 werkt dus niet alleen.
Het is ook van belang bij de omzetting van het homocysteïne in cysteïne en taurine. Deze aminozuren verlagen de cholesterol door het onder ander in de celwand te brengen. Taurine is ook van belang voor ons geheugen.
Niacine (= nicotinezuur) krijgen we via voedsel en de omzetting van tryptofaan in nicotinezuur binnen. Dit vitamine B3 zit te weinig in de voeding en de omzetting van tryptofaan vindt, door een tekort aan dit aminozuur, ook haast niet plaats. De oorzaak is een slecht werkende maag. In de maag moet veel maagzuur geproduceerd worden om de eiwitten te splitsen tot twee aminozuren aan elkaar en dit wordt in de darmen verder gesplitst tot enkelvoudige aminozuren waarvan tryptofaan er één van is. Dit aminozuur behoort tot de groep van essentiële aminozuren die we zelf niet kunnen maken en dus uit de voeding moeten halen. Indien we te weinig maagzuur produceren of maagzuurremmende medicijnen krijgen, worden we ziek. Maagzuur remmende medicijnen zijn slechts in 0,001% nodig en kunnen vervangen worden door het gezonde glutamine, een aminozuur dat de maagslijmlaag en darmen beschermd. Maagzuur remmende middelen zorgen dus ook voor een tekort aan vitamine B3.
Ook zijn er mensen die het vermogen missen om vitamine B3 uit tryptofaan te vormen net zoals we geen vitamine C zelf meer kunnen maken.
Bijna 50% van de westerse bevolking schijnt aan vitamine B3 tekort te lijden. Een deficiëntie of een tekort aan vitamine B3 veroorzaakt vele ziektebeelden waarbij men vaak geen verband ziet met de volgende ziektebeelden:
1. Pellagra
2. Schizofrenie
3. Pyrolurie
4. Hart en vaatziekten
5. Ziekte van Huntington
6. Ziekte van Parkinson
7. Artritis en andere gewrichtsaandoeningen
8. Dementie
9. Ziekte van Alzheimer
10.Kanker.
11.Verslavingen aan alcohol en roken.
12.Dysmenorroe
Lichte tekorten veroorzaken de volgende aandoeningen:
– Huiduitslag met infectie, dermatitis, geschubde neusvleugels
– Donkere pigmentvlekken met ontstekingen of irritatie
– Gevoeligheid voor zonlicht
– Rode tong, anorexie en misselijkheid.
– Ontstoken tandslijmvlies.
– Diarree, indigestie, stinkende ademhaling
– Emotioneel labiel met neiging tot depressie
– Moeheid met slapeloosheid.
– Hoofdpijn en vergeetachtigheid tot dementie toe.
– Spierzwakte met pijnlijke ledematen.
– Koude handen en voeten.