BLOEDSUIKERSPIEGEL
Het effect van voedsel op de bloedsuikerspiegel wordt gemeten met de glykemische index (GI). De GI varieert van 0 tot 100. Voedsel met een GI lager dan 55 heeft een lage GI terwijl voedsel met een GI van 70 of hoger een hoge GI heeft.
De bloedsuikerrespons op verschillende soorten voedsel kan ook gemeten worden met de glykemische lading (GL). De GL meet hoelang het voedsel suiker afgeeft aan het systeem. Veel voedsel kan een hoge GI hebben maar tegelijkertijd een lage GL. Een voorbeeld is de watermeloen. Andere levensmiddelen hebben een lage GI maar een hoge GL zoals havermout, dat gedurende langere tijd suiker afgeeft.
Een GL van 20 of meer is hoog en een GL van 10 of minder is laag. Levensmiddelen met een hoge GL kunnen leiden tot ontstekingen dus is het aan te raden voedsel te eten met een lage GI en een lage GL.
Eenvoudige strategieën om de bloedsuikerspiegel op peil te houden
• Gebruik citroen: Het citroenzuur in citroen helpt als buffer voor de opname van suiker in het bloed. De antioxidanten en mineralen in de citroen helpen de insulinesignalering en de leverfunctie te verbeteren en stabiliseren de bloedsuikerspiegel.
• Gebruik appelciderazijn: Azijnzuur in azijn vermindert de glykemische respons op een gemiddelde koolhydraatrijke maaltijd met 31 procent. In een studie werd een koolhydraatrijke maaltijd met een een glykemische index van 100 teruggebracht naar 64. Appelciderazijn levert enzymen, probiotica en mineralen die de bloedsuikerrespons verbeteren.
• Consumeer gefermenteerd voedsel: Het gaat dan bijvoorbeeld om kokosnoot, zuurkool, augurk. Rauwe gefermenteerde zuivel omvat yoghurt, gefermenteerde wei en rauwmelkse kaas. Deze levensmiddelen hebben een natuurlijk zuur dat de opname van suiker door het bloed terugdringt en ze voorzien het lichaam van enzymen, probiotica en andere bioactieve voedingsstoffen die de bloedsuiker respons verbeteren.
• Gebruik kaneel: Kaneel verbetert de spijsvertering en de gevoeligheid van insulinereceptoren. Het weerhoudt enzymen er bovendien van insulinereceptoren te deactiveren. Kaneel bevat ook een extreem krachtige antioxidant die ontstekingen helpt voorkomen die celmembranen en insulinereceptoren beschadigen.
• Multivitaminen en chroom: Multivitaminen voorzien het lichaam van mineralen en B-vitaminen die van essentieel belang zijn voor de bloedsuikerbalans. Chroom produceert en activeert de koolhydraat transporter GLUT-4. Chroom activeert GLUT-4 doordat het molecuul zich van het binnenste van de cel naar het celmembraan beweegt. Dit opent een raam in de cel zodat glucose naar binnen kan stromen. Vervolgens kan het worden omgezet in energie terwijl de bloedsuikerspiegel daalt naar een stabiel niveau.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.